Pot invalidov

Na Svetovalnico za migrante se je pred dnevi oglasil član, ki je pred nekaj meseci utrpel hude poškodbe rok v predelu zapestij. Poškodoval si je sklepe, imel je že več operacij, še najmanj ena ga čaka. Trenutno je na rehabilitaciji, čaka ga dolgotrajno okrevanje.Isti delavec je pred okoli dvema letoma delal v Nemčiji, na enem izmed tamkajšnjih gradbišč. Trdo fizično delo, vsak dan po 10 ur. Vsak dan pod pritiski rokov, hitro, hitro, jutri se mora pričeti z delom na naslednjem nadstropju, narediti se mora opaž, umestiti železo, prihaja beton… In potem se je zgodilo.

Celoten del stenskega opaža se je zrušil na delavca. Čisto po naključju se je med delavčevo nogo in konstrukcijo znašla njegova gradbena čelada, ki je nekako amortizirala hujšo poškodbo delavčeve noge. A kovinski deli za fiksiranje opaža so ga poškodovali. Delavca so takoj odpeljali v stanovanje. In potem direktno v BiH. Delavec se je oglasil pri zdravniku v svojem mestu, kjer so ga oskrbeli, mu imobilizirali nogo. A delavec ni imel nobenih finančnih sredstev. Poklical je »gazdo«. Ga prosil za nekaj denarja… na svoj TRR je dobil »celih« 200 evrov, po nekaj več kot 15 dneh. Delavec se je odločil, da se takoj odpravi v Slovenijo, prišel je do svojega zdravnika, odprl bolniško. Ampak.. težava. Delodajalec ni želel oddati poškodnega lista. Sledila je prijava na ustrezno inšpekcijo. Delavec je končno pridobil poškodni list, si uredi status. Bolniška iz razloga poškodbe pri delu. Zadeva je trenutno v sodni obravnavi glede odškodnine. Delodajalec se že dvakrat ni odzval na sodno vabilo, njegov odvetnik podaja opravičila, da »ima preveč dela«. Delodajalec prav tako nima police nezgodnega zavarovanja za svoje delavce na gradbišču, na vsak način se izogiba odgovornosti. Sodišče mu je medtem ponovno poslalo vabilo, razpisalo narok za 31.8. V zapisniku sodišča je vidno, da bo sodišče še enkrat poskusilo dobiti delodajalca kot pričo, toženi stranki grozi, da se bo razsodilo brez izjave delodajalca, kar delavčev odvetnik zahteva že kar nekaj časa. Četudi se bo 31.8. razsodilo v korist delavca, pa se bo delodajalec skorajda zagotovo pritožil, in potem bo minilo še dodatnih nekaj mesecev …

Delavec se je po prvi poškodbi obrnil do nas, ko je dobil naše kontakte od svojih kolegov. Podali smo mu vse potrebne informacije, poskrbeli smo da je pridobil ustrezne dokumente, primer ves čas spremljamo. In ko delavce, ki se obrnejo na nas, vprašamo, ali so že slišali za takšne primere, kjer se delavca, ki se poškoduje na gradbišču, po hitrem postopku transportira v matično državo… je odgovor vedno DA.

V petek smo pričeli z akcijo zbiranja finančnih sredstev za nakup nujnih življenjskih pripomočkov za Imerja Serdaroskega, ki je v tem trenutku na rehabilitaciji v rehabilitacijskem centru SOČA. Ko smo vprašali tamkajšnjo socialno delavko, v kolikšni meri se srečujejo s primeri gradbenih delavcev, ki so se pri svojem delu težje poškodovali, je odgovorila »kar naprej«.

Ostaja pa vprašanje – koliko gradbenih delavce, ki so delali preko slovenskih podjetij na gradbiščih, in se tam težje poškodovalo, je izginilo v smeri matičnih držav? Koliko gradbenih delavcev je opravilo to “pot invalidov”?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja