Labirint

Predstavljajte si situacijo, kjer delavec zaradi tega, ker se mu je pod nogami vdrla streha, pristane na invalidskem vozičku, nato prejme skoraj 3.000 evrov težak račun za bolnišnično obravnavo v Belgiji, nato pa še pade v mednarodno birokratsko kolesje, v katerem se mora priučiti, kaj to Uredba 883 / 2004. Ni si treba predstavljati, to se je pripetilo Zehrudinu Ćosiću.

Pred dnevi smo se na Svetovalnici za migrante širšo slovensko javnost obrnili z apelom po finančni pomoči za rešitev izjemno težke življenjske situacije gradbenega delavca, ki se je težje poškodoval na gradbišču, in sicer Zehrudina Čosića.

Obnovimo; Zehrudin Čosić je državljan BiH, rojen 1.7. 1963, s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Po poklicu je varilec, njegov slovenski delodajalec je podjetje SOVA TRI d.o.o. Na delu v tujini (Belgija) se mu je 9. 3. 2016 zgodila huda nesreča pri delu. Pod njim se je vdrla streha, padel je iz višine 4 m in se težje poškodoval ter pristal na invalidskem vozičku. Zehrudin ima okoli 22 let delovne dobe. Trenutno je še vedno na rehabilitaciji v rehabilitacijskem centru SOČA.

Delodajalec Zehrudinu sicer vse od poškodbe 9. 3. 2016 ne izplačuje zakonsko nadomestilo plače za čas bolniške, oz. mu je v obdobju od aprila 2016 do danes nakazal štiri nakazila, vsa vedno nižja od zakonskega minimuma in z veliko zamudo. Zehrudin je zato v izjemno težki finančni situaciji. Ker bo Zehrudin po zaključku rehabilitacije potreboval prilagojeno bivalno okolje, je tudi veliko vprašanje, kakšne vse prilagoditve v domačem bivalnem okolju bo potreboval po zaključku rehabilitacije.

Na Svetovalnici za migrante smo na Inšpektorat RS za delo sicer že v juliju poslali prijavo zoper delodajalca iz naslova kršitev delovno pravne zakonodaje in naznanili sum kršitve kazenskega zakonika (kršenje temeljnih pravic delavcev).

V akciji zbiranja sredstev za preživetje, ki bodo vsaj malo olajšala ZEHRUDINU vso to nakopičeno negotovost, katero preživlja, smo s pomočjo javnosti uspeli zbrati cca. 2.400 evrov.

Sedaj pa se je Zehrudinu zgodila nova velika težava. In sicer je s strani belgijske bolnišnice prejel račun za opravljene storitve, ko je bil tam na zdravljenju med 9.3. in 30.5. 2016 zaradi posledic hude poškodbe pri delu.

In potem se je pričel pohod skozi administracijo; ko smo prejšnji teden prvič poklicali Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je bil odgovor, da bo moral Zehrudin Čosić strošek zdravljenja najprej poravnati sam, nato pa priložiti potrdilo o plačilu skupaj z vso potrebno dokumentacijo, da bi lahko sploh uveljavil možnost povračila stroškov nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev v tujini. Pri čemer nam niso znali povedati, v kakšni meri (če sploh) bodo ti stroški povrnjeni. To naj bi bilo odvisno od države članice in njene ureditve zdravstvene zakonodaje. Ob tem poudarjamo, da je imel Zehrudin Čosić sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter ima tudi »modro« evropsko kartico ZZ za tujino in poškodbeni list o nesreči pri delu. Ko pa smo danes ponovno poklicali na ZZZS, je bila druga uradnica začudena nad višino računa iz belgijske bolnišnice, zdelo se ji je namreč nemogoče, da so mu to storitev – nujen poseg in zdravljenje – zaračunali, oziroma da je znesek tako visok. Svetovala je, da naj Zehrudin spiše ugovor na ta račun in naj se pri tem sklicuje na Uredbo ES 883 / 2004, nakar naj počakamo na odgovor. Če belgijska bolnišnica tega ugovora ne bo upoštevala, naj se ta isti ugovor in negativni odgovor belgijske bolnišnice pošlje na ZZZS. Nato bo ZZZS na podlagi negativnega mnenja belgijske bolnišnice uradno zaprosil za pojasnilo belgijski zavod za zdravstveno zavarovanje, zakaj vztrajajo pri tem računu. In kaj se bo vmes dogajalo z računom? Delavka ZZZS je opozorila, da bodo v času, ko bomo čakali na morebiten odgovor belgijskega ZZZS, po vsej verjetnosti tekle zamudne obresti. Delavka ZZZS je ob tem še opozorila na dejstvo, da se tako imenovana »participacija« ne refundira s strani ZZZS. Če bo torej ugotovljeno, da je vseh teh zaračunanih 3000 evrov prav »participacija«, potem ZZZS zneska ne bo povrnil.

P.S. Ko smo omenili, da delavec res nima sredstev, da bi plačal ta račun, je predlagala, naj delavec »vzame kredit«.

Predstavljajte si zdaj situacijo, kjer je Zehrudin Čosić zaradi tega, ker se mu je pod nogami vdrla streha, pristal na invalidskem vozičku, nato je prejel skoraj 3.000 evrov težak račun za bolnišnično obravnavo v Belgiji, sedaj pa je padel še v mednarodno birokratsko kolesje, v katerem se mora priučiti kaj to Uredba 883 / 2004. Mi bomo seveda absolutno vztrajali pri temu, da Zehrudin ne bo plačal tega računa.

A tukaj je še eno vprašanje; In kje je v vsej tej zgodbi delodajalec??

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja