Dan potem

Osvoboditev

9 maj 1945: v Ljubljano vkorakajo enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske ter jo s tem osvobodijo izpod nacističnega in fašističnega škornja.

3-5 maj 2018: osvoboditev se obeležuje s Potjo ob žici, ki sicer poteka vsako leto v četrtek, petek in sobota pred 9. majem.

Žica

Januar 1942: zaradi vse izrazitejšega odpora fašisti Ljubljano sklenejo ograditi z bodečo žico, ki je ostala vse do osvoboditve maja 1945, 1171 dni. Samo mesto Ljubljana so razdelili na cone. Iz mesta je bilo možno oditi skozi 11 nadzorovanih prehodov le s posebnimi prepustnicami. Konec leta 1942 je bila zapora dolga 29.663 m, visoka do dva metra, široka pa 8–10 m.

10. november 2015: Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci dejal, da se je vlada odločila, da bodo v naslednjih dneh začeli na meji s Hrvaško postavljati začasne tehnične ovire, tudi ograjo, če bo potrebno.

5. maj 2018: 908 dni po pričetku postavljanja »tehničnih ovir«, na dan sobotnega pohoda ob žici v Ljubljani je še vedno krepko preko 100 kilometrov rezalne žice ob slovenski meji. Včeraj sem si v živo ogledal nekaj le-te. Rezalna žica se lepo staplja z naravo, iz kategorije »varnostnega mehanizma« že zdavnaj prešla v kategorijo »tam / tako pač je«.

Smrt

4. maj 2018: V Kolpi, nedaleč stran od rezalne žice, je v mesecu aprilu umrlo šest migrantov, beguncev. Ljudi. Štiri primere so obravnavali slovenski policisti, dva primera hrvaški policisti. Identiteto oseb še ugotavljajo.

Premislek

S Potjo ob žici se obeležuje osvoboditev Ljubljane izpod okupacije nacizma in fašizma. Izpod jarma bodeče žice, ki je ograjevala Ljubljano 1171 dni. Triinsedemdeset let kasneje smo se že 908 i dan sami okupirali z rezalno žico. Ob kateri ljudje brez imena izgubljajo življenja.

To isto žico, s katero so nas ograjevali in od katere osvoboditev vsako leto praznujemo, sedaj sami postavljamo in se ograjujemo. Osvobodili smo se nacizma in fašizma. Očitno pa se nismo osvobodili nas samih.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja