“Bombe, ne hrana”

Po poročanju portala Euractiv je Makedonija pred kratkim poslala dvanajst strani dolgo pismo nekaterim članicam EU. V pismu natančno opisuje, kaj potrebuje, da v luči “migrantske krize” zaščiti svojo J mejo. Torej, med drugim potrebuje gradbeno mehanizacijo za utrditev meje, material za 300 kilometrov zaščitne ograje, material za izgradnjo kampa za 400 oseb. Potrebuje pa tudi “opremo za nadzor množic” (orožje z gumijastimi naboji, šok bombe, solzivec, čelade, električne šokerje, megafone). A to je mislil Cerar, ko je na sredinem posvetu o “migrantski krizi” povedal da je “Slovenija vsak dan v stiku z državami na balkanski in srednjeevropski poti, pomaga in bo tudi naprej”?

Če se spomnimo, je Cerar 18. januarja 2016 namreč poslal predsednikom vlad Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Makedonije in Grčije “Predlog skupne evropske rešitve“, v katerem se lahko prebere naslednji predlog: “Republiki Makedoniji se neposredno dodatno pomaga okrepiti mejni nadzor in s tem onemogoči prehod določenih neregularnih migrantov preko grško–makedonske meje. Makedonskim oblastem moramo vse evropske države zagotoviti maksimalno pomoč pri nadzoru te meje, in sicer tako z napotitvijo policistov kot zagotovitvijo opreme in na druge ustrezne načine.”

P.S. zgolj za primerjavo: soseda Makedonije Srbija je 17. decembra 2015 v luči “migrantske krize” prosila za humanitarno pomoč preko NATO vega organa Disaster Response Coordination Centre. Portugalska je uporabila sistem EU Civil Protection Mechanism in poslala 300 kompletov posteljnine in 20 zimskih šotorov za 6-8 oseb. Nizozemska je poslala 3.850 spalk, Združeno Kraljestvo je ponudilo 276 šotorov. ZDA so ponudile pomoč v obliki dveh humanitarnih pošiljk s 26. januarjem in 1. februarjem 2016.

No, spodaj pa izsek iz dokumenta z Makedonskim “seznamom potreb za varovanje meje”  – Priloga št. 3: oprema za nadzor množic.

Equipment for crowd control

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja