Javno pismo predsedniku vlade RS

Javno pismo predsedniku vlade RS;

Kako boste ukrepali ob Poročilu o brutalnem nasilju predstavnikov makedonske policije in vojske nad nekaterimi begunci?

Pišem vam osebno, kot Goran Lukić. V četrtek sem vam na javni tribuni o “migrantski problematiki” kot predstavnik Svetovalnice za migrante zastavil naslednje vprašanje: “kako boste prevzeli politično in humanitarno odgovornost za humanitarno katastrofo, ki se dogaja v Idomeniju? Na koncu vašega odgovora ste izjavili: “Slovenija je vsak dan v stiku z državami na balkanski in srednjeevropski poti, pomaga, in bo tudi naprej”.
Prav vi ste pobudnik “predloga zaustavitve neregularnega migracijskega toka na balkanski poti“,  dokumenta, v katerem med drugim piše naslednje: “Republiki Makedoniji se neposredno dodatno pomaga okrepiti mejni nadzor in s tem onemogoči prehod določenih neregularnih migrantov preko grško makedonske meje. Makedonskim oblastem moramo vse evropske države zagotoviti maksimalno pomoč pri nadzoru te meje, in sicer tako z napotitvijo policistov kot zagotovitvijo opreme na druge ustrezne načine”.

Kot pobudnika te “druge linije nadzora nad neregularnimi migranti”, kakor ste jo poimenovali, in na grški strani katere je v vsak dan težjih in bolj nehumanitarnih pogokjih  ujetih 13 tisoč beguncev, pa vas moram seznaniti z dokumentom, ki je pred dnevi prišlo v javnost, in ki je naslovljeno kot
poročilo o brutalnem maščevanju makedonske policije in vojske na grško makedonski meji nad nekaterimi udeleženci protesta za prestop meje v Idomeniju.
Citiram iz Poročila:
“Po seriji protestov v begunskem kampu v Idomeniju, sta bila v noči iz 3. na 4. marec 2016 okrog druge ure zjutraj pretepena vsaj dva človeka. Pretepena sta bila s strani makedonske vojske kot tudi policije. Po pričevanju očividcev se je incident zgodil direktno pred ograjo na meji. Brutalnost so videli tudi mnogi begunci, mnogi med njimi so bili v to tudi prisiljeni. Po pričevanju preživelih so se pretepi dogajali tudi za uradnimi kontejnerji na mejnih prehodih. Najmanj ena oseba je bila ena osrednjih ljudi, ki so protestirali za odprtje meje v Idomeniju”.

Poročilo piše dalje:
“Ko je sirijskemu aktivistu, ki je bil udeležen v protestih, v noči med 3. in 4. marcem bilo dovoljeno, da gre preko meje, je makedonska policija za njim zaprla vrata in ga po pričevanju očividcev napadla – njega in še enega begunca (oseba Y), ki je bil takrat prisoten. Na začetku je ena uradna oseba udarila osebo X v obraz. Različni policisti so ga zvlekli za uradne kontejnerje, kjer so ga po njegovem pričevanju nagega pretepli s palicami. Na osebi Y pa so med drugim uporabili elektrošokerje na glavi. Oseba X je videla, kako je njegov prijatelj vedno znova poletel v zrak zaradi elektro šokov. V času 20 minutnega mučenja, je policija vzela vse dokumente osebe X. Oseba X je bila nato prepeljana nazaja na grško stran meje, kjer mu je makedonski policist zašepetal “ubil te bom”. Na grški strani so osebo X oskrbeli zdravniki organizacije MDM (Medecins du Monde), nakar je bil prepeljan v bližnjo bolnišnico. Utrpel je lom kosti v vratu. Medtem je bil izprašan s strani grške policije. Druga žrtev, oseba Y, je zbežala na grško stran meje, kjer je bil osrbljena v kampu. Oseba se skorajda ne more premikati, del njegovega telesa je prekrit z ranami zaradi uporabe sile na njem.
Poročila o konkretnem številu žrtev se razlikujejo. Eden je govoril o štirih osebah, medtem ko drugi govorijo o dveh, oziroma treh osebah.
Ena izmed prič, ki je opazovala dogajanje preko ograje, je izjavila, da v noči, ko se je vse skupaj dogajajo, na meji niso bili prisotni zgolj makedonski policisti in vojaki, temveč tudi policisti iz drugih držav. to je uspel videti na osnovi različnih našitkov na njihovih uniformah, a ni uspel prepoznati njihovo državo. Ti uradni predstavniki niso intervenirali v zgoraj opisanih primerih. Po informacijah z travellingbureau.blogspot.eu so bili uradni nadzorni organi, ki so v zadnjih dneh bili opaženi blizu meje iz naslednjih držav: Avstrija, Slovenija, Slovaška, Češka in Srbija. 28.2. so bili na grški meji na kratko prisotni nemški uradniki Frontex-a.”

Glede na to, da ste na četrtkovi javni tribuni velikokrat poudarjali humanitarnost, verjamem, da si “drugo linijo nadzora nad neregularnimi migranti” niste zamišljali na zgoraj opisan način.
Zato vas sprašujem:
kako boste ukrepali ob Poročilu o brutalnem nasilju predstavnikov makedonske policije in vojske nad nekaterimi begunci?

P.S. Kakor sami najbolje veste, ste prav vi s to “drugo linijo nadzora nad neregularnmi migranti”, s katero se ponosno kitite, povzročili humanitarno katastrofo, ki se dogaja na vaši varni razdalji, to je na grški strani grško makedonske meje. In tudi vsi morebitni primeri brutalnosti nad begunci, ki se doagajajo na grško makedonski meji, posledično nosijo tudi vaš podpis. Pa naj si to vi priznate ali ne. In prav zato je vaša osebna odgovornost priti do dna prav vsem dogodkom, ki so se zgodili na makedonsko grški meji med 3. in 4. marcem meji tem večja.

Pričakujem vaše konkretno ukrepanje.

Goran Lukić
Svetovalnica za migrante
M: 031 517 201

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja