Kaj pa (obvezna) udeležba delavcev pri dobičku?

AJPES je prejšnji teden objavil publikacijo z naslovom “Informacija o poslovanju gospodarskih družb v Republiki Sloveniji v letu 2014”.

In notri si lahko med drugim preberemo da je čisti dobiček v znesku 3.332.895 tisoč evrov v letu 2014 izkazalo 39.923 družb, to je 62,8 % vseh. Čisti dobiček se je v primerjavi z letom 2013 povečal za 20 %. Njegov delež v prihodkih vseh družb se je povečal, od 3,7 % v letu 2013 na 4,2 % v letu 2014. Pozitivni podatki, ni kaj. Kaj pa to pomeni v luči Zakona o udeležbi delavcev pri dobičku (ZUDDob)? Oziroma, koliko izmed teh 39.923 podjetij je oziroma bo priglasilo posebno pogodbo o delitvi dobička na Ministrstvo za gospodarstvo in tehnološki razvoj (MGRT)? No, po podatkih iz istega vira je za poslovno leto 2014 priglasilo to pogodbo “celih” sedem podjetij. V letu 2015 je na MGRT v registracijo do sedaj prispelo le pet (!) pogodb. Sicer pa je od leta 2008 dalje na MGRT pogodbo o delitvi dobička po ZUDDob priglasilo le 30 podjetij. 

In če se po zakonu lahko delavcem izplača   največ 20 odstotkov dobička posameznega poslovnega leta, potem potencialno govorimo o nekaj več kot 660 milijonih evrih sredstev iz čistega dobička, ki bi se jih lahko razdelilo med delavce.

Torej – ali je nekaj narobe z zakonom  in uspešna podjetja kako drugače nagrajujejo zaposlene (nekateri bi rekli, da je zakon “nestimulativen”);  ali pa so podjetja stiskaška in zakon preprosto ignorirajo?  V vsakem primeru pa bo treba ponovno izpostaviti zahtevo po obvezni udeležbi delavcev pri dobičku. Na kar smo opozarjali že pred leti. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja