Nova objava neizplačevalcev plač na Hrvaškem

Hrvaški davčni urad je v petek objavil nove podatke o delodajalcih, ki ne izplačujejo za svoje zaposlene. Na seznamu se je znašlo nekaj več kot pet tisoč delodajalcev, ki ne izplačuje plač za 15.230 zaposlenih. Podatki se sicer navezujejo na obdobje med januarjem in marcem letos. Celoten seznam si lahko pogledate tukaj. Prvi seznam je Hrvaška davčna uprava objavila julija prejšnje leto, na njem je tedaj bilo 7.038 delodajalcev.

Objava prvega seznama več kot 7000 podjetij in obrtnikov, ki delavcem niso izplačali vsaj treh plač, je po takratnih navedbah hrvaškega ministra za delo in pokojninski sistem Miranda Mrsića prinesla izvrstne rezultate. Kot je poudaril Mrsić, je po objavi seznama 2500 delavcev dobilo vse svoje plače, delodajalci pa so izpolnili tudi obveznosti do države. To novico je objavila Slovenska tiskovna agencija, ki dalje poroča, da je svoje obveznosti do delavcev v dobrih desetih dneh po objavi seznama izpolnilo 311 podjetij in 17 obrtnikov, kot je minister dejal na takratni novinarski konferenci, na kateri so na sedežu hrvaške vlade predstavili operativna programa za izvajanje kohezijske politike. Ocenil je, da delavci verjetno ne bi dobili svojih plač ali pa bi delodajalci z izplačilom močno zamujali, če ne bi bilo seznama, ki ga je pripravila davčna uprava.

Na ZSSS smo prvič pozvali k javni objavi delodajalcev, ki ne izplačujejo plač že skoraj pred dvema letoma. Takrat smo opozorili, da v zadnjem času delodajalci oddajajo zgolj REK obrazce o obračunu davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače, vendar pa plač hkrati ne izplačajo. 16. julija prejšnjega leta pa smo poslankam in poslancem Državnega zbora poslali javno sporočilo, v katerem jih obveščamo, da sta tega dne Hrvaška davčna uprava in hrvaško ministrstvo za delo in pokojninski sistem objavila seznam delodajalcev, ki ne izplačujejo plač na Hrvaškem. Vmes pa sta se zgodila tudi dva letna poročila Inšpektorata RS za delo. V zadnjem, za leto 2014 je zapisano naslednje: Na področju nadzora delovnih razmerij inšpektorji že šesto leto zapored največji delež kršitev (3542) ugotavljajo na področju plačila za delo in drugih prejemkov iz delovnega razmerja (neizplačilo plače in zamujanje pri izplačilu plače, neizplačilo dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa (nočno, nadurno delo), regresa za letni dopust).

Kdaj bo torej v Sloveniji na voljo tak seznam, kot ga imajo na Hrvaškem?

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja