Prihaja vesoljni potop! Redefinicija minimalne plače nas bo vse uničila! No …

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes spet zavrnila redefinicijo minimalne plače, kot jo predlagamo sindikati.

Redefinicija bi vodila v ugašanje delovnih mest,” so opozorili na GZS-ju. Precej prizadeto je že zdaj zasebno varovanje, kjer je strošek dela izjemno visok, je dejal predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja Branko Slak. Nelojalna konkurenca po njegovih besedah onemogoča normalna plačila, precej podjetij v sektorju bo moralo zapreti vrata, če pride do redefinicije minimalne plače.

Težke besede, ni kaj. A naj ponovimo: sindikati zahtevamo s spremembo Zakona o minimalni plači izvzetje dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo. Tako bodo zaposleni, prejemniki minimalne plače, ki delajo ponoči, v nedeljo ali na praznike to dobili končno tudi plačano. V povprečju znaša dodatek za uro nočnega dela 1,58 EUR bruto in nedeljskega dela 1,56 EUR. Res, pošast hodi po Sloveniji. Pošast redefinicije minimalne plače, ki požira delovna mesta. Saj razumemo cinizem.

A ta tema je veliko preveč resna, da bi ostali pri cinizmu. Dajmo malce bolj natančno pogledati dejavnost zasebnega varovanja. Recimo koncern Sintal, ki je največja varnostna družba v Sloveniji. Na njihovi spletni strani nas pozdravita spodnji tabeli. »Zanimivo«. Število zaposlenih v Sintalu se je od »tistega« leta 2010, ko se je minimalna plača popolnoma upravičeno zvišala iz 597,43 na 734,15 evrov, do 2014 zvišalo za 175. Prihodki iz poslovanja pa so se v istem času zvišali za 6,5 mio EUR (iz 48,9 mio EUR na 55,4 mio EUR). Glede na podatke revije Manager pa je družina Pistotnik ( Sintal) s premoženjem 43,1 mio EUR pristala na 22 mestu najbogatejših Slovencev.

Če se vrnemo iz konkretnega podjetja na celotno dejavnost zasebnega varovanja, pa je v tej dejavnosti kar nekaj kršitev delovnopravne zakonodaje, katere zaznavamo sindikati: enormno število oddelanih ur – v tej dejavnosti zaposleni za minimalno plačo oddelajo tja do 240 ur – zakon seveda zahteva povprečno 174 ur; vse več je opozoril, da ima delavec npr. sklenjeno delovno razmerje za 8 ur na teden, dela pa poln delovni čas in podobno; neupoštevanje določb o dnevnem, tedenskem počitku; regres za letni dopust kar v nekaj podjetjih zaposleni dobijo na ta način, da za to oddelajo več ur; povračil stroškov prevoza so zaposleni v dejavnosti zasebnega varovanja deležni le v minimalnem obsegu – v nekaterih podjetjih delavci teh povračil niti niso deležni; člani sindikata večkrat opozarjajo na slabo organizacijo dela v podjetjih, neprimeren odnos nadrejenih do podrejenih (»če ti kaj ne odgovarja, kar pojdi v kadrovsko po delovno knjižico, saj je zunaj dolga vrsta tistih, ki bi radi delali« in podobno); ni pripravljenosti prisluhniti delavcu pri zadovoljevanju njihovih osebnih potreb, npr. planiranje in koriščenje rednih letnih dopustov….

Ampak ne, vsa ta nelojalna konkurenca v zasebnem varovanju, ki se pase na kršitvah delovno pravne zakonodaje in ki s svojimi dumpinškimi ponudbami v javnih naročilih vleče celotno dejavnost proti samouničenju  ni tako velik problem kot je – pravična definicija minimalne plače. Pa naj razume, kdor lahko.

Sintal, kazalci (Vir: Sintal)

Sintal

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja