Snop kratkih novic od tu in tam

O stroških dela, “požrtvovalnosti” in crowdfundingu

Nemški statistični urad Destatis je objavil podatke o stroških dela v Evropi. Analiza je med drugim pokazala, da je povprečna urna postavka v državah EU 24,4 evra. V Sloveniji je strošek dela / uro 15, 5 evra, kar je dvakrat manj od Nemčije z urno postavko 31,8 evra. Da še zdaleč ne moremo enačiti višje brezposelnosti z višjim stroškom dela, nam poleg Nemčije na enem koncu pokaže Srbija na drugem koncu; če ima Nemčija “kljub” zgoraj opisanim stroškom dela rekordno nizko brezposelnost, pa ima Srbija rekordno nizek strošek dela, ki je 15- krat (!) nižji od Nemškega (2,03 evra na uro), a ima skoraj štirikrat višjo stopnjo brezposelnosti kot Nemčija.

Še ena novica iz Srbije: tamkajšnji vaterpolski klub Partizan je pravkar osvojil naslov državnega prvaka. Trener Vladimir Vujasinović se je še posebej zahvalil vratarju Slobodanu Soru za požrtvovalnost. Klub mu je namreč dolžan izplačilo plač za dve leti. In potem trener še reče, da si želi, da bi vsi fantje, ko odrastejo, bili kot on. Ja, res dober signal mladim. Žrtvuj se, slavili te bomo, za vse ostalo boš potrpel.

Še en primer, kako v ZDA prav vse obrnejo v pozitivni self made marketing. Tonika Morgan je pri 17 letih starosti pristala na cesti kot brezdomka. Letos jeseni se bo vpisala na Harvard. Kako ji je to uspelo? Sredstva za šolnino je zbrala z množičnim financiranjem, tj. crowdfundingom. V dveh mesecih ji je uspelo zbrati skoraj 80 tisoč ameriških dolarjev. Tonika je ob tem vesela, da ne bo obtežena z študentskim dolgom, kot večina mladim, ki gredo v študij. Skratka – namesto da se naredi študij bolj dostopen, se okoli šolnin zgradi cel ekosistem?!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja